Geslaagd Open Huis
Man Print & Sign

24 november 2014

Op 20 en 21 november hield Man Print & Sign Open Huis. De bezoekers konden kennismaken met de onlangs geïntroduceerde 3D-printer van Roland en daarnaast werden er praktische workshops gegeven.

De workshops gaven de bezoekers gelegenheid om vragen te stellen over zaken waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Er waren vier workshops te volgen: Carwrappen (Grafityp), Cartinting (Man Protection), Textiel bedrukken middels transfers (Stahls) en 3D-printen (Roland). Doordat er in kleine groepen werd gewerkt, kon men onderling ook goed tips uitwisselen.

Open Huis Man Print & Sign Klik hier voor een beeldimpressie van het open huis.

Desktop 3D-printer

Het nieuws tijdens de open dagen van Man Print & Sign was toch wel de  ARM-10 desktop 3D-printer van Roland. De fabrikant heeft deze machine tegelijkertijd gelanceerd met de SRM-20 desktop freesmachine, waarmee je 3D kunt frezen. “Zo kunnen we goed laten zien wat mogelijk is met beide machines en waar de verschillen in zitten”, vertelde Gert Cuypers, 3D Consultant bij Roland DG Benelux. “Sinds 1986 bouwen we al freesmachines, dus we weten waar 3D voor staat. Binnen Roland was het al langer de bedoeling om een 3D-printer te lanceren. Ook al is de ARM-10 een compacte machine, we richten ons op de professional. Dit is een SLA  printer dat fotopolymeer, oftewel resin – een vloeibare vorm van kunsthars – uithardt middels UV-led licht.” Tot nu toe is er nog maar één type resin beschikbaar, maar de focus bij Roland ligt op het ontwikkelen van meer resins met verschillende hardheden i.v.m. de flexibiliteit. Het maximale printbereik van de ARM-10 is 130 (B) x 70 (D) x 70 (H) mm. De printer wordt samen met monoFab Player software geleverd voor werkvoorbereiding.

Nauwkeurig

“Vergeleken met de FDM techniek van 3D-printers kun je met onze SLA-printer veel maatnauwkeuriger werken. En onze machine verbruikt maar 15 watt. Doelgroep is de prototyping wereld, dus de medische wereld, de voedingsmiddelenindustrie, de verpakkingsbranche (parfumerie), en architecten en productontwerpers”, aldus Cuypers. In Sign+ Magazine nummer 1 – 2015 volgt een verslag van deze dag bij Man Print & Sign. (dit artikel verscheen eerder op: sign.nl)