Anti-slip vloerstickers

Digitale prints op vloeren worden steeds populairder in de sign industrie. Deze toepassingen zijn natuurlijk ideaal voor bijvoorbeeld vloerdecoraties op beurzen, vliegvelden of supermarkten. Alleen moet er ook nagedacht worden over de slipweerstand, afhankelijk van het gebied waar je de digitale prints toepast. Hiervoor hebben fabrikanten vloerfolies en vloerlaminaten ontwikkeld om het risico op uitglijden te minimaliseren. Deze folies en laminaten worden getest op het sliprisico door middel van een anti-sliptest of pendeltest. In dit artikel leggen we uit wat deze testen inhouden en welke toepassingen en folies hierbij horen.

Anti-sliptest 'ramp test'

Bij de anti-sliptest ‘ramp test’ wordt het specifiek te testen oppervlak bevestigt aan een helling en wordt dit oppervlak continu bevloeid met een zeepoplossing in water. Een proefpersoon (bevestigd aan een veiligheidsharnas) loopt vervolgens in kleine stapjes heen en weer over het specifiek te testen oppervlak die automatisch versteld in hellingshoek. De test gaat door tot de proefpersoon zijn grip verliest waarna de geautomatiseerde uitlezing bepaald welke R-classificatie wordt gegeven op basis van de sliphoek.

 

Vervolgens wordt het uitglijdrisico onderverdeeld in 5 antislipklassen in de vorm van ‘R’-waardes. De ‘R’ staat voor ‘ramp test’. Deze klassen zijn verdeeld in ‘R’-waardes van R9, die de minste slipweerstand heeft, tot en met R13 die de hoogste slipweerstand heeft. In het onderstaande tabel is aangegeven welke klasse voor welke toepassing geschikt is.

KlasseHellingshoekWrijvingVoorbeelden van toepassingenProduct
R96° - 10°LaagWinkels, kantoor, restaurants (binnen toepassingen)
R1010° - 19°NormaalParkeergarages, woonruimtesFLOORPR, RI-121F, RI-121P, FG150, FG200
R1119° - 27°BovengemiddeldWasserettes, ingangen en hallen, garderobes, veranda’s FLOORTEX
R1227° - 35°HoogKeukens, badkamers, winkelcentra, Luchthavenhal, openbare loopbruggen, hotelfoyersFLOORTEX
R13Groter dan 35° Zeer hoogZwembaden, conservenfabrieken, slachthuizenFLOORTEX

Pendeltest BS 7976-2

De Pendeltest is gebaseerd op een zwaaiende imitatie hiel die in een geleidelijke beweging over een vast oppervlak van de vloer beweegt. Dit resulteert tot het meten van het verlies aan energie dat voorkomt als de glijder over het te testen oppervlak gesleept en afgeremd wordt. Hierdoor wordt het doorzwaaien van de pendel beïnvloed en kunnen we aflezen hoe groot het risico is tot uitglijden. Deze test wordt in meerdere richtingen uitgevoerd en hier wordt een gemiddelde van berekent. Wanneer de pendel vaak door zwaait is het risico op uitglijden dus hoger. Hoe minder de pendel door zwaait, hoe hoger de score en hoe kleiner de kans op uitglijden.

 

Bij deze test wordt het uitglijdrisico onderverdeeld in drie anti-slipklassen. Hoe hoger de PTV-waarde, hoe lager de kans is op uitglijden. Het onderstaande tabel toont de resultaten van de pendeltest.

KlasseHellingshoekWrijvingProduct
Hoog sliprisico0 - 24Laag
Gemiddeld sliprisico25 - 35Normaal
Laag sliprisico36+BovengemiddeldFLOOR, SOL (bij droge omstandigheden)