Waarom sublimatie printen zo populair is

Sublimatie printen heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Geen verrassing, want het is een van de meest effectieve manieren voor het creëren van hoogwaardige, op maat gemaakte en gepersonaliseerde producten. Vandaar dat steeds meer bedrijven er gebruik van maken. In dit artikel bespreken wij wat sublimatie printen precies is, op welke manieren je het kunt toepassen en wat je zelf nodig hebt om aan de slag te kunnen.

Wat is sublimatie printen?

Sublimatie printen is een techniek waarbij de inkt van de vaste fase direct overgaat naar de gasvormige fase — de vloeibare fase wordt hierbij overgeslagen. De speciaal vervaardigde inkt wordt gasvormig door de inwerking van hitte (180-200°C), waarna deze de poriën binnendringt van het polyester-substraat (polyesterweefsel of een met polyester gecoat oppervlak). Nadat het is afgekoeld, sluiten de poriën en is de inkt onderdeel geworden van de structuur van het materiaal, met een sterk, krasvast en duurzaam product als resultaat.

Waarom polyester?

Polyester is een harde kunststof die smelt wanneer er voldoende warmte wordt toegepast. Hierdoor worden de poriën geopend en kan de gasvormige inkt zijn intrede doen. Dit betekent dat het mogelijk is om de inkt over te brengen op polyesterweefsel of een hard oppervlak dat met polyester gecoat is. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk met katoen, papier, hout en wol — deze materialen verschroeien en verbranden zodra ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Maar niet getreurd: je bent niet enkel beperkt tot producten die uit 100% polyester bestaan. Er zijn namelijk heel veel producten die met polyester gecoat zijn en uitermate geschikt zijn voor sublimatie printen — denk bijvoorbeeld aan ski’s, snowboards en smartphonehoesjes. Daarnaast is het ook mogelijk om met behulp van speciale polyesterspray zelf producten te coaten. Mogelijkheden genoeg dus!

Interieur

Sublimatie printen wordt al jaren toegepast voor het verwerken van afbeeldingen in onder meer gordijnen, lampenkappen, tapijten, kussens en meubels. Binnen de interieursector wordt er vandaag de dag meer gebruik gemaakt van sublimatie printen dan ooit, doordat de kosten significant lager zijn dan voorheen en het nu mogelijk is om afbeeldingen met een ultrahoge resolutie te verwerken, zonder dat de kwaliteit verloren gaat.

Wanddecoratie

Door de zeer hoge kwaliteit en de lange levensduur wordt er ook in de wereld van wanddecoratie veel gebruikgemaakt van sublimatie. Steeds meer woningen, werkplekken en retailbedrijven worden voorzien van unieke wanddecoratie op basis van eigen afbeeldingen of zelf ontworpen designs.

Sportkleding

Van voetbalkleding tot wieleroutfits: als het logo’s of andere graphics bevat, is de kans groot dat dit met behulp van sublimatie is gedaan. Tegenwoordig zijn de meeste prestatiegerichte stoffen van polyester, en niets komt op dit materiaal beter tot zijn recht dan sublimatie-inkt. Levendige en felle kleuren — denk bijvoorbeeld aan de outfits van professionele voetbalclubs — zijn ook een duidelijk kenmerk van sublimatie printen.

3D sublimatie printen

Met sublimatie printen is het ook mogelijk om afbeeldingen in 3D-objecten te verwerken. Veel gebruikte producten zijn mokken, keramische borden en drinkglazen. Het aanbod van geschikte producten neemt de laatste jaren sterk toe, en er is geen nabewerking nodig — wat ook een belangrijke eigenschap van sublimatie printen is.

Wat heb ik nodig?

De theorie van sublimatie printen klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar de praktijk is heel eenvoudig — het hele proces neemt slechts enkele minuten in beslag. Om zelf aan de slag te kunnen met sublimeren heb je in ieder geval de volgende 5 dingen nodig:

Sublimatie printer

In de eerste plaats moet je logischerwijs beschikken over een sublimatie printer. Nog maar een paar jaar geleden waren sublimatie printers vrij prijzig, maar door de toenemende vraag naar gedrukte producten en door de toegenomen populariteit van sublimatie printen, zijn deze printers aanzienlijk in prijs gedaald.

Sublimatie-inkt

Je hebt speciale sublimatie-inkt nodig. Voor levendige kleuren en het beste eindresultaat kies je voor inkt van hoge kwaliteit.


De SBL3-inkt van Roland bevat ook oranje en violet voor een uitzonderlijk breed kleurenspectrum, waarmee u sterke kleuren met een bijzonder hoog contrast print.

Transferpapier (sublimatie papier)

Voor het creëren van hoogwaardige sublimatie prints heb je speciaal transferpapier nodig, oftewel sublimatie papier. Dit is papier dat veel inkt absorbeert, snel droogt en speciaal is ontwikkeld voor de warmteoverdracht van het sublimatieproces.

RIP-software

Je dient ook over RIP-software te beschikken, wat staat voor Raster Image Processing. Bij veel sublimatie printers is deze software inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk dat je RIP-software kiest die compatibel is met de betreffende printer — dus let hier goed op.

Kalander

Printen is slechts de eerste stap van het sublimatieproces. Sublimatie kan enkel plaatsvinden door inwerking van hitte en druk. Om voor de benodigde hitte en druk te zorgen, heb je een betrouwbare en gebruiksvriendelijke kalander nodig.

Enthousiast?

Sublieme kwaliteit, een hoge levensduur en ontelbaar veel producten om mee te werken: sublimatie printen heeft het personaliseren van producten en leef- en werkruimtes de laatste jaren naar een veel hoger niveau getild, en heeft voor veel bedrijven nieuwe deuren geopend.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met sublimatieprinten? Man Print & Sign heeft alles in huis wat je nodig hebt. We vertellen je graag meer over de verschillende producten en de eindeloze mogelijkheden van sublimeren.